Medezeggenschapsraad
Ouders en personeel kunnen via de medezeggenschapsraad (MR) invloed uitoefenen op het beleid van de school. Elke school heeft verplicht een medezeggenschapsraad.
Het mailadres van de MR is mr.tfonnemint@gmail.com.
Mocht u meer willen weten over wat er besproken is of wordt in de MR of wilt u het MR regelement inzien, dan kunt u zich melden bij een van de MR-leden.
Taken
De MR praat mee over alles wat met de school te maken heeft. De directeur moet ieder belangrijk besluit voorleggen aan de raad. De MR kan ook ongevraagd een standpunt kenbaar maken aan de directeur. Alle rechten van de raad staan in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS).
Samenstelling
In het basisonderwijs bestaat de MR alleen uit ouders en personeel. De omvang van de MR is afhankelijk van het aantal leerlingen op een school. Verkiezingen bepalen wie er mag meepraten en meebeslissen. De MR en de directeur stellen een medezeggenschapsreglement op. Hierin staat de manier waarop verkiezingen gehouden worden.
De huidige medezeggenschapsraad bestaat uit:
Voorzitter: Robin Zondervan (oudergeleding)
Secretaris: Klasina Oud (personeelsgeleding)
Overige leden oudergeleding: Geert Jan de Jong en Johnny Auteri
Overige leden personeelsgeleding: Symentsje Hibma, Gerard Mulder
Instemmingsrecht onderwijs
Zowel de vertegenwoordigers van de ouders als de vertegenwoordigers van het personeel hebben instemmingsrecht over zaken die voor hen van wezenlijk belang zijn. Ouders en personeel moeten bijvoorbeeld gezamenlijk instemmen met het schoolplan, de schoolgids en het schoolreglement.
Adviesrecht onderwijs
In een aantal gevallen moeten de directie advies vragen aan de medezeggenschapsraad over hun plannen met de school. Bijvoorbeeld over fusieplannen en het aanstellingsbeleid en het ontslagbeleid van het personeel. Het schoolbestuur moet serieus reageren op ieder advies dat de MR geeft, maar hoeft de adviezen niet over te nemen.
Onderwerpen
Hieronder kunt u lezen welke onderwerpen jaarlijks de revue passeren in de MR en welke bevoegdheden daaraan verbonden zijn:
Jaarplanning MR
Oktober MR reglement evalueren Begroting Jaarplanning bepalen Schoolgids November Scholingsbehoefte MR-leden inventariseren Werkgroepen samenstellen (naar behoefte) |
Januari Lopende zaken |
April Formatieplan MR-verkiezingen (indien nodig) Vakantieregeling |
Juni Schoolplan (eens in de vier jaar, instemmingsrecht MR) Schooljaarplan (informatierecht, vaak doorgeschoven naar oktober) Schooljaarverslag (informatierecht, vaak doorgeschoven naar oktober) Werkverdelingsakkoord (instemming PMR) Data vergaderingen bepalen |